In ultimul timp au venit la cabinet cativa studenti la psihologie pentru indrumare si practica psihologica. Vad foarte clar haosul in ceea ce priveste viitorul lor profesional, stres si foarte multe intrebari realiste si nereasiste fara raspuns.

 

Scriu acest articol pentru studentii la psihologie cat si pentru elevii care isi cauta calea profesionala.

 

Lucrand cu elevii de liceu am fost de multe ori uimita sa vad ca ei in clasa a XII, semestrul II nu stiu ce facultate vor sa urmeze sau ce meserie le-ar placea sa profeseze. Sunt foarte stresati de multitudinea de oportunitati, de sugestiile celor din jur, de lipsa de indrumare si informare. Sunt extrem de putini elevii care cauta un specialist in consiliere vocationala sa ii ajute sa-si identifice abilitatile si calitatile proprii, in descoperirea personaliatii si vocatiei astfel in urma acestui proces de descoperire de sine si dezvoltare personala sa ia o decizie, EL/EA SA IA O DECIZIE, legata de viitoarea sa meserie.

 

Astfel ajung studenti la psihologie anul I cu urmatoarele motivatii:

 

– vor sa salveze oameni, au sindromul salvatorului
– vor sa isi rezolve anumite probleme de viata (multi tocmai au iesit dintr-o relatie si cauta raspunsuri) :-))))
– din curiozitate
– au asteptari nerealiste, vor sa se faca profiler, sa prinda criminali, sa lucreze cu FBI, sa citeasca gandurile oamenilor, sa manipuleze oameni pentru a obtine ceea ce vor ei
– pentru ca le-a placut profa de psihologie
– pentru ca ceilalti le-ar fi spus ca sunt buni psihologi
– pentru ca a fost a II-a, a III-a optiune, dupa avocat sau medic
– mai rar, dar exista si aceasta motivatie, pentru ca vor parintii

 

Astfel de studenti, dupa anul I de facultate se trezesc la realitate si sufera o dezamagire foarte mare. Unii raman altii se reorentiaza, tot fara consiliere vocationala.
Motivatia este extrem de importanta.
Imi aduc aminte de studentia mea, era pentru mine a doua facultate, lucram si aveam un copil mic acasa, uneori cu mine la cursuri.

 

Deci, atunci cand ajungeam la facutate eram foarte atenta, eram ca un burete, absorbeam toate informatiile cu nesat, nu imi permiteam sa pierd timpul, acasa cautam in carti si pe internet foarte multa informatie despre materia predata. Observam colegii tineri fara responsabilitati, unora pariintii le plateau facultatea, isi permiteau sa fie superficiali, sa chiuleasca sau sa stea pe telefon in timpul orelor.

 

Dar efortul meu a fost de bun augur, am absolvit cu medie foarte mare facultatea, pe pozitia a III-a. Motivatia mea a facut totul si tot ea a fost motorul de a continua pe acest drum profesional pana in prezent. Din cauza motivatie gresite sau a lipsei ei, eu estimez ca doar aproximativ 10 % dintre studentii la psihologie si mai tarziu absolventi reusesc sa isi practice meseria.

 

Pasi obligatorii de urmat in drumul de la student la meseria de psiholog:

 

1. In primul rand este foarte important sa fii sigur ca TU iti doresti aceasta facultate, nu mama, tata, sau altcineva. Cauta un psiholog specializat pe consiliere vocationala care te va ajuta sa iti identifici aptitudinile, interesele, competenţele, sa-ti descoperi vocatia.

 

2. Daca doresti sa urmezi Facultatea de Psihologie este important sa fii pregatit mental pentru aceasta. Sa intelegi ca aceasta facultate este una grea, sunt foarte multe informatii care trebuiesc memorate, intelese, aplicate. Disciplinele cum ar fi Fundamentele Psihologiei, Psihologia Varstelor, Psihologia Sociala, Neuropsihologie iti vor da mare bataie de cap, te vei intreba de multe ori ce cauti tu la aceasta facultate, insa motivatia si pasiunea din sufletul tau te va indruma. In schimb pun pariu ca nu vei lipsi la nici o ora de Psihosexologie. :-))))))))))

 

In primul an de facultate, eu am avut un soc cand la disciplina Istoria Psihologiei profesorul ne-a spus ca nu exista suflet. Am tot cautat sa aduc argumente dar fara rezultat. Concluzia acestuia a fost ca nu este dovedit stiintific acest lucru.

 

Tot la aceasta materie am ales sa fac un referat despre reincarnare. Profesorul nu mi-a permis sa prezint in fata clasei mai mult de doua propozitii, spunadu-mi ca referatul nu are concluzii solide. In acel moment am avut de ales sa renunt sau sa imi sustin punctul de vedere. Eram convinsa sa lucrarea mea este una foarte buna, documentata si de aceea am luat o decizie foarte indrazneata. L-am provocat pe domn profesor spunandu-i:
– Domule profesor, am sa citesc lucrarea in fata clasei pana la sfarsit, daca audinta considera ca lucrarea se bazeaza pe studii bine documentate si are concluzie atunci imi daci nota maxima. Ce ziceti? (am fost curajoasa, nu gluma).

 

Dupa prelegerea mea, audienta a decis clar nota 10, insa profesorul a zis ca el nu da niciodata 10 in consecinta mi-a dat 9, cu felicitari.:-)))))))))))))))))))))

 

3. Inca din anul doi de facultate cauta informatii si vezi ce master iti doresti sa urmezi. La fel ca Medicina, si Psihologia are diferite specializari:

 

Psihologie clinica
– Psihoterapie
– Psihologia muncii transporturilor si serviciilor
– Psihologie educationala, consiliere scolara si vocationala
– Psihologie pentru aparare, ordine publica si siguranta nationala

 

Da, da stiu ce vrei sa ma intrebi: Dar profilingul unde este? :-))) Este si asa ceva, insa dupa ce termini masterul. Deci, cale lunga, daca te tine motivatia ajungi si acolo. :-)))))

 

Te anunt ca site-ul www.copsi.ro va deveni Biblia ta. :-))) Citeste-l din scoarta in scoarta, gasesti aici raspunsuri la multe intrebari.
Urmeaza apoi sa iti printezi Codul Deontologic al meseriei de psiholog si Legea nr. 213/2004 privind exercitarea profesiei de psiholog cu drept de libera practica, infiintarea, organizarea si functionarea Colegiului Psihologilor din Romania.

Le gasesti aici

 

4. Uraaaaa, ai teminat facultatea, acum ce faci?

 

Ah, am uitat sa iti spun, meseria de psiholog este o meserie liber profesionista, adica esti seful tau. Suna bine? Te cred.
Te poti si angaja, poti profesa si ca liber profesionist.
Adica cum ma vei intreba tu? Iaca sa, te apuci de facut site, promovare, carti de vizita, adica marketing pe paine.

 

Cum adica, nu ati invatat in facultate marketing? Pacat, pentru ca il vei folosi foarte mult, daca nu sti, atunci platesti sa ti se faca marketing-ul.
Nu dispera, el se invata.

 

Urmeaza apoi sa iti iei DREPTUL DE LIBERA PRACTICA si sa infiintezi o entitate profesionala adica, CABINET INDIVIDUAL DE PSIHOLOGIE (da, da ca la medici, avocati, notari, tot liber profesionisti). Toate detalii pe tot pe site-ul magic

 

OK, OK, am inteles, daca nu vrei liber profesionist tot ai nevoie de Atestat de libera practica eliberat de Colegiul Psihologilor din Romania, apoi dai navala pe site-urile cu joburi. Insa vei fi curand dezamagit deoarece vei descoperi ca angajatorii cauta persoane cu EXPERIENTA.

 

De unde frate experienta ca eu abia am terminat facultatea imi vei spune tu extrem de frustrat si nervos.

 

Ah, iar am uitat sa iti spun, in timpul facultatii cauta sa faci voluntariat, in ce domeniu psihologic vrei tu, nu uita sa ceri Contract de Voluntariat, el tine locul experientei.

 

5. Iti amintesc sa urmezi ore de dezvoltare personala, esentiale in meseria de psiholog, ore cerute si de Colegiul Psihologilor din Romania la atestare. Eu facusem 50 de ore in timpul facultatii pe bani foarte putini, restul de 250 de ore de dezvoltare personala obligatorii pentru specializarea de psihoterapeut le-am facut dupa finalizarea facultatii.
Stiu ca te intrebi, pentru ce sa mai faci si aceste ore, nu le vezi rostul, ACUM.
Insa eu iti spun ca fara aceste ore de dezvoltare personala nu ai cum sa lucrezi cu pacientul/clientul.

 

Imi amintesc cand faceam voluntariat intr-un mare spital de psihiatrie, una dintre „psiholoage” (tine cont ca nu exista cuvantul psiholoage, nu este corect, exista doamna psiholog) din spital vorbea cu un pacient diagnosticat cu schizofrenie.
Eu stateam cumintica si asistam la procesul de evaluare psihologica. La un moment dat tanarul care era student la o facultate mare de litere spune ca facultatea lui este cea mai buna din oras. Am avut o mare surpriza deoarece doamna psiholog i-a spus ca nu este adevarat, facultatea cutare este cea mai buna, ea stie deoarece acolo invata fiul ei. Si astfel intrasera amandoi intr-o polemica legata de cea mai buna facultate iar doamna psiholog a fost foarte prinsa de promblema validarii facultatii, CU PACIENTUL DIAGNOSTICAT CU SCHIZOFRENIE. Concluzia a fost ca tanarul nu a mai dorit sa vina la evaluarea psihologica, spunand ca nu ii place de „psiholoaga”, doamna a intrat in capcana incepatorului, nu a stiut de pericolele transferului si contratransferului si a luat totul in nume personal.

 

6. Dupa ce obti Atestatul de libera practica pe specialitatea care o doresti, iti cauti un supervizor pe care il vei plati, adica lunar mergi la dansul cu activitatea ta profesionala si obtii indrumare si validare, asta timp de un an de zile. Dupa aceasta perioada revii la Colegiul Psihologilor din Romania, iti depui dosarul pentru trecerea in urmatoarea treapta de specializare adica practicant autonom, apoi urmeaza dupa 5 ani, psiholog specialist iar dupa alti 5 ani, psiholog principal pe specialitatea aleasa de tine.

 

Ai grija sa iti alegi masterul in aceeasi specializare cu Atestatul de libera practica, fiindca finalizarea masterului pe aceeasi specializare iti asigura trecerea la urmatoarea treapta. Da, ai inteles bine, specializarea si masterul potrivit sunt calea spre succes. Eu am pierdut un an de zile deoarece nu stiam ce specializare sa imi aleg la Master, toate erau pe psihologie clinica insa nu aveau titulatura de psihologie clinica.

 

7. Daca ai ales si varianta de liber profesionist atunci poti realiza diferite colaborari, de exemplu cu un medic psihiatru pentru serviciile decontate de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, colaborare cu diferite gradinite particulare pentru programe speciale de dezvoltare personala. Poti colabora cu diferite clinici private medicale, unde procentul este aprox. de 50/50%.

 

8. Daca ai un atestat de formator eliberat de Ministerul Educatiei, Cercetarii si Tineretului. respectiv Ministerul Muncii, Familiei si Egalitatii de Sanse atunci iti poti manifesta creeativitatea la maxim elaborand diverse programe, cursuri, workshop-uri in domeniul psihologiei.

 

De unde un astfel de atestat? Pai sunt tot felul de organizatii care desfasoara cursuri de formare (FORMATOR; FORMATORI DE FORMATORI), cauta bine pe internet, poatisa gaseti organizatii care formeaza prin proiecte europene, deci cursul este gratuit. Tot cu un astfel de atestat poti fi formator/lector/trainer in proiecte cu finantare europeana pe bani frumusei.

 

Ma opresc aici, stiu ca ti-am facut capul calendar. :))))))

 

Acum sti oarecum cum arata drumul spre succes in meseria de psiholog.

 

Aminteste-ti ca pasiunea, motivatia, rabdarea si efortul sunt prietenii tai cei mai buni pe acest drum.

MULT SUCCES!!!

Subscribe & Download

Inscrie-te la newsletter si descarca gratuit cartea Programarea mentala a copilului meu