In publicatia numita "Evenimente demografice" din anul 2015, publicatie a Institutului National de Statistica, se prezinta date statistice referitoare la numarul nascutilor-vii, al persoanelor decedate, casatoriilor şi divorturilor, rata generala a natalitatii si multe, multe alte date statistice.

 

Conform acestei publicatii, in anul 2015 au fost inregistrate un numar de 12.5454 casatorii. Cele mai multe casatorii (18,2% din numarul total de casatorii) s-au incheiat de barbatii si femeile din grupa de varsta 25-29 ani, urmate de cele incheiate de barbatii din aceeasi grupa de varsta cu femeile din grupa de varsta 20-24 ani (14,3%).

 

In anul 2015, numarul divorturilor pronuntate prin hotarare judecatoreasca definitiva sau pe cale administrativa a fost de 31527, in crestere cu 4339 divorturi, comparativ cu anul 2014.

 

Rata divortialitatii a crescut de la 1,22 divorturi la 1000 locuitori in anul 2014, la 1,42 divorturi la 1000 locuitori in anul 2015.

 

Cea mai mare rata a divortialitatii s-a inregistrat in judeţul Braila (2,03 divorturi la 1000 locuitori) si cea mai mica rata de divortialitate s-a inregistrat in judeţul Dolj (0,75 divorturi la 1000 locuitori).

 

Aplicand regula de trei simple rezulta ca ponderea divortialitatii fata de a nuptialitatii este de aproximativ 25 %.

 

Daca facem o medie, 31527*3 (media de persoane per familie), rezulta faptul ca peste 94581 de persoane, in anul 2015, au suferit si inca probabil sufera travaliul divortului.

 

Din punctul meu de vedere toate aceste date sunt foarte mari.

 

Dintotdeauna am promovat o metoda foarte eficienta care poate reduce semnificativ toate aceste date statistice si implicit suferinta atator fiinte umane.

 

Acesta metoda se numeste Consilierea premaritala  (Premarital Counceling).

 

Acest tip de consiliere ajuta cuplurile care doresc sa se casatoreasca, sa intemeieze o familie, sa porneasca cu dreptul, intr-un mod constient, in aceasta minunata aventura. Multe cupluri incep acest proces din teama de esec, altele, cu un nivel crescut de constientizare doresc sa intre intr-un mod constient si responsabil in aventura casniciei.

 

Personal, am doua cupluri in Consiliere premaritala si ma bucur alaturi de ei de fiecare pas facut spre crestere si dezvoltare atat personala cat si relationala.

 

Care sunt obiectivele Consilierii premaritale:

 

1. Imbunatatirea abilitatilor de comunicare.

Aceasta abilitate este foarte importanta deoarece este una dintre principalele legaturi care pastreaza unitatea cuplului. Fiecare partener are preponderent un anumit tip de comunicare si cere celuilalt partener sa comunice in acest mod, nestiind ca poate acesta are alt model/tip de comunicare. Impreuna invata tipurile de comunicare (pasiv, agresiv, pasiv-agresiv, asertiv) si cum le pot adapta la viata de cuplu. Tot aici fiecare partener invata sa asculte activ;

 

2. Analizarea credintelor si asteptarilor pe care fiecare dintre parteneri le are legate de casatorie.

Aici aflam cum vad fiecare dintre ei rolul feminin si cel masculin in casnicie, ce trebuie sa faca unul si ce trebuie sa faca celalalt (acest TREBUIE de obicei este preluat din familia de origine sau ceea ce spune societatea), uneori acest TEBUIE este foarte diferit de la un partener la altul.

Identificarea credintelor nefunctionale legate de casnicie si transformarea lor in credinte functionale este esentiala.

 

Exemplu de credinta disfunctionala:

El, spune: "Atunci cand sunt nervos si agresiv este de datoria ta sa faci ceva sa ma calmez, asa fac partenerii de viata. Si eu am datoria de a te calma pe tine. "

 

Daca transformam acesta credinta in una functionala atunci ar suna asa:

 

"Este de datoria mea sa am controlul si managementul furiei si agresivitatii mele. Tu nu esti obigata cu nimic legat de furia si agresivitatea mea.

Iti multumesc ca imi esti alaturi si intelegi procesul meu de vindecare legat de acest aspect si la randul meu inteleg daca  doresti sa te opresti."

 

Puteti inlocui furia cu ce doriti: alcool, jocuri de noroc, infidelitate etc.

 

3. Identificarea modelelor familiale si a problemelor care provin din familia de origine.

 

Intr-un mod inconstient noi transferam aceste modele si probleme din familia de origine in familia noastra.

Multe dintre ideile si credintele noastre legate de rolul de sotie/sot, mama/tata, copil sunt invatate de la parinti, bunici, familia extinsa.

Este foarte important sa luam pe rand aceste credinte si sa vedem daca sunt functionale sau nu in contextul nostru familial.

Unele dintre credintele barbatului se pot bate cap in cap cu credintele femeii.

 

Exemplu:

El a vazut acasa si a invatat faptul ca sotia trebuie sa stea acasa, sa nu mearga la servici, se ocupa de casa si familie, asculta de sot, se sacrifica pentru el si copii.

Acesta este realitatea lui in ceea ce priveste rolul sotiei si a mamei. Asa era mama lui.

 

Ea a vazut acasa o mama libera si independenta, cu cariera, care isi iubea copiii si le permitea sa se manifeste liber, i-a invatat atat independenta cat si responsabilitatea.

La ea in familie atat tatal cat si mama gatesc, se ocupa de casa, se ocupa de copii. Acesta este modul in care ea considera sanatos rolul de sotie/sot, mama/tata.

 

Daca nu se ajunge la o cale de mijloc, vor exista vesnic probleme legate de acest aspect, fiecare dintre parteneri cere celuilalt sa se schimbe deoarece modelul sau este cel corect.

 

Si credeti-ma nu este deloc teorie, cunosc familie cu 11 de casnicie care se tot lupta pe acest aspect si nu ii dau de capat.

 

4. Un alt obiectiv foarte important este armonizarea vietii sexuale a cuplului.

 

Acest obiectiv este foarte important deoarece este unul bazal.

Am intalnit foarte multe cupluri care nu gaseau o cale de mijloc legat de acest aspect.

 

El vrea prea mult iar ea prea putin. :))))))))

Si amandoi erau convinsi ca necesitatea lui era cea corecta si celalalt trebuie sa se schimbe.

Subiectul este foarte complex si de aceea aleg sa nu il descriu aici.

Poate intr-un alt articol.

 

Am ales sa descriu succint doar patru directii de orientare in consilierea maritala.

Fiecare cuplu este unic de aceea trebuie tratat in mod unic.

 

Pentru cei care doresc sa faca urmatorul pas in relatia lor de cuplu si nu doar pentru acestia consilierea premaritala este o solutie foarte buna.

 

Va invit sa aveti curaj in aceasta directie!

PEACE AND LOVE!!!!

:))))))

 

 

Pentru mai multe detalii puteti consulta www.psiholog-sector3.ro
email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

telefon:0770244914

 

 

 

 

Subscribe & Download

Inscrie-te la newsletter si descarca gratuit cartea Programarea mentala a copilului meu