Din experienta mea in expertiza psihologica vad urmatorul fenomen.

 

Familiile cu copii minori care doresc sa divorteze, aleg calea notariala. Inteleg acest lucru, este mai rapid, fara asa mare bataie mare de cap. Exista o procedura in acest sens, dureaza 30 de zile si divortul este gata.

 

Procedura de divort la notar, cand sunt implicati minori, prevede efectuarea obligatoriu, indiferent de varsta minorului, a unei Anchete psiho-sociale prin serviciul de Autoritate Tutelară şi chiar audierea minorului care a împlinit vârsta de 10 ani, în condiţiile art. 264 din Noul Cod Civil.

Tot acesta procedura stabileste criteriile de stabilire a pensiei de întreţinere.

 

In procesul de divort la notar, exercitarea in comun a autoritatii parintesti sau cel privind stabilirea locuintei copiilor, reprezinta acordul sotilor si se reflecta in Raportul de ancheta sociala.

Adica, prin acest Raport, Autoritatea Tutelara ajuta la implementarea unei bune autoritatii parentale, in procesul de divort.

 

Din punctul meu de vedere, este greu de crezut.

 

Parintii dorind sa scape cat mai repede si sa obtina divortul, incarcati din punct de vedere emotional, plin de resentimente, conflicte, cu presiune din partea familiei extinse, trec cu foarte mare usurinta peste aspectele legate de domiciliul minorilor, legate de custodia comuna.

 

Insa, in multe cazuri de astfel de divort, la ceva timp, se ajunge la mari conflicte legate de custodia comuna, respectiv legate de cine, ce, cand si cum participa la buna cresterea si educarea copiilor. 

 

Si, desi initial s-a evitat instanta de judecata, se ajunge tot acolo, insa cu probleme mai mari, cu acuzatii grave de alienare parentala, nerespectarea programului de legaturi personale si chiar acuzatii de abuz de toate felurile.

 

Articolul meu nu este o denigrare a activitatii notarilor, din contra, apreciez foarte mult activitatea acestora.

Eu doresc doar sa imi aduc contributia profesionala, la imbunatatirea sistemului numit divortul cu minori, pentru binele superior al acestora si respectarea drepturilor lor.

 

 In acest sens eu propun urmatoarele solutii:

  •  in procesul de divort la notar sa existe o atentie deosebita pe stabilirea clara a actiunilor fiecarui parinte, in custodia comuna.

Mai exact, sa se realizeze de comun acord cu partile, asa numitul Plan Parental, care stabileste, in detaliu, planul de custodie comuna.

Detalii aici http://www.arpcc.ro/plan-parental.

 

In prezent, în procedura divorţului cu copil minor la notar, se încheie, separat de certificatul de divorţ şi o convenţie între părinţi, prin care se stabilesc chestiuni precum numele de familie pe care îl va purta fiecare după divorţ, exercitarea autorităţii părinteşti, stabilirea locuinţei copilului minor şi alte aspecte prezentate mai jos, în subtitlul "Condiţii".

 

Insa acestea, din punctul meu de vedere sunt sumare si nu ajuta prea mult.

 

  • in majoritatea spetelor legate de divort, conflictul parental este prezent si de multe ori foarte puternic, acest conflict parental duce la foarte multe suferinte emotionale in familie, in special suferinte sau chiar abuzuri asupra minorilor implicati.

     

    Vad asta des in spetele la care lucrez. Imi doresc foarte mult sa gasim solutii care reduc, cat mai mult, suferinta emotionala a minorilor implicati

 

  • pe langa Ancheta sociala realizata obligatoriu, care din punctul meu de vedere este sumara, recomand ca institutia notariala sa ajute la realizarea Planului Parental.

    Astfel, daca in procesul de realizare a Planului Parental la notar, nu se ajunge la un consens, atunci consider faptul ca, institutia notariala sa recomande vizita la un cabinet psihologic, in vederea reducerea conflictului parental existent, in perioada de 30 de zile aferenta divortului.

    Consilierea psihologica in acest sens, ajuta foarte mult la reducerea conflictului parental existent, astfel putandu-se lua decizii legate de minori. 

 

Ca si concluzie, nici un divort cu copii, la notar, fara Planul parental.

 

Daniela-Monica GUZU
expert psiholog /psihoterapeut
psiholog-sector3.ro
danielaguzu.ro
This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
0770244914

Subscribe & Download

Inscrie-te la newsletter si descarca gratuit cartea Programarea mentala a copilului meu