Mi-a fost pusa aceasta intrebare de multe ori de catre parinti si de fiecare data am intrebat daca stiu care este diferenta intre ele, daca stiu exact ceea ce doresc.

La prima vedere nu exista nici o diferenta, parintii si-ar dori o combinatie a celor trei, inclusiv menaj la acelasi pret.

Deci, baby sitter-ul este aceea persoana remunerata la ora, care ingrijeste ocazional, cateva zile pe saptamana, in week-end-uri un copil/copii, in absenta parintilor. Poate sa detina bune cunostiinte si abilitati de ingrijire si educare a copiilor sau nu.

Bona (dadaca) este aceea persoana care o angajezi sa ingrijeasca de copilul/copiii tai. Bona poate fi interna cand locuieste in aceeasi cladire cu familia si externa cand are un numar de ore la dispozitia familiei. Ea are ca atributiuni tot ceea ce este legat de copil: ingrijire fizica, menaj, supraveghere, dus/preluat de la gradinita/scoala, insotit la diverse activitati extrascolare, poate desfasura activitati de crestere si educare daca are abilitati in acest sens.

Unele bone-menajere acorda si menaj in timpul cat copilul doarme sau este la gradinita/scoala. Salariul unei bone variaza intre 8 -10 ron /ora in functie de abilitatile sale si de negocierea serviciului.

Guvernanta este o persoana educata, un profesionist in domeniu, cu studii superioare si cunostiinte de psihopedagogie, angajata full-time sau part-time, care se ocupa de educatia copiilor vostri, dispune de multiple abilitati didactice, psihologice si chiar vorbeste o limba straina.

Guvernanta nu este implicata in activitati casnice sau care privesc ingrijirea fizica a copiilor sau daca o face nu reprezinta o prioritate, ea are ca prioritate directionarea conduitei educationale a copiilor, in toate planurile, in prezent si in viitor.

In acest sens guvernanta face lectiile cu copilul, desfasoara multiple activitati de educare si bune maniere, cunoaste foarte bine psihologia etapei de varsta in care se afla copilul, are rol de educator si invatator, cunoaste modalitati de interventie in momentele de criza si conflict. Salariul unei guvernante variaza intre 10-15 ron pe ora la fel in functie de studiile si abilitatile sale.

Atunci cand cautati o persoana care sa se ocupe de copilul/copiii vostri este foarte important sa stiti ceea ce doriti sa faca aceasta. Faceti o lista cu responsabilitatiile necesare pentru situatia data (fisa postului), faceti chiar un portret cat mai detaliat a persoanei dorite pentru copilul si familia voastra cu calitatile, abilitatile cautate precum si defectele de neacceptat.

Tineti cont ca daca doriti o persoana care sa fie si bona si guvernanta atunci pretul serviciilor sale creste proportional cu numarul de ore lucrate, cu studiile de specialitate si abilitatile educationale detinute.

Mai tineti cont ca personalitatea si felul de a fi a bonei/guvernantei alese de voi reprezinta un model/mentor pentru copiii vostri. Deoarece ea este cea care isi petrece cel mai mult timp cu copiii vostri, tot ceea ce are frumos, bun in personalitatea ei dar si mai putin bun (frici, convingeri si credinte personale, comportamente si atitudini negative) va fi copiat constient sau insconstient de copiii vostri. Cautati ca dezvoltarea inteligentei emotionale a copiilor vostri sa fie o prioritate iar bona/guvernanta sa stie sa participe alaturi de voi la dezvoltarea acesteia.

Consider ca evaluarea inteligentei emotionale si sociale a viitoarei bone/guvernante este foarte importanta. Ati angaja pe cineva care nu are conştiinţa propriilor emoţii, nu are autocontrol emoţional, nu utilizeaza în mod eficient emoţiile şi empatia? Eu cred ca NU.

Am vazut ca sunt multe familii care aleg sa continue activitatile profesionale chiar dupa nasterea copiilor, preferand angajarea unei bone in acest sens pentru 8-10 ore pe zi.

Tineti cont ca pentru sanatatea fizica, emotionala si psihica a copiilor prezenta mamei in primul an de viata este ESENTIALA, contactul fizic cu aceasta este de neilocuit.

Stiu ca situatia actuala a femeii de succes presupune reintoarcerea la activitatea profesionala cat mai repede posibil, pentru binele tuturor cautati bona/guvernanta potrivita si nu faceti compromisuri legate de salarizarea acesteia.

Subscribe & Download

Inscrie-te la newsletter si descarca gratuit cartea Programarea mentala a copilului meu